2017. feb 21.

Kurt Tepperwein: A bölcsesség gyöngyszemei (M-érték, 2012)

írta: Iner87
Kurt Tepperwein: A bölcsesség gyöngyszemei (M-érték, 2012)

Kurt Tepperwein német író, természetgyógyász. Különböző témákban ír: életvezetési és – szemléleti tanácsok, egészség, ezotéria. Coelho kapcsán már jeleztem, hogy egyszer bővebben is ki fogom fejteni, mit gondolok az ezotériáról. Ezt most teszem meg. Tudnotok kell, hogy kb. 10 éve foglalkozok asztrológiával és ez idő alatt jó néhány „ezoterikus” irányzatban is elmerültem. Kritikámat ennek fényében olvassátok.

Az ezotéria kifejezés görög eredetű, azt jelenti: belső. Szemben áll vele az exotéria, mely jelentése: külső. De mire utal az a bizonyos belső? Tudásra, lélekre, titokra? Az ezotériát szeretik a titokzatosság köntösébe öltöztetni, holott manapság minden, amit ezoterikus néven adnak el, az már exoterikus.

Eredetileg az ezotéria olyan titkos tanításokat jelölt, melyet csak a kiválasztottak ismerhettek meg. Sokévi tanulás, ezáltal elsajátított tudás és kitartás kellett ehhez. A hétköznapi, egyszerű ember csak az exoterikus ismereteket kapta meg. A vallás példáján keresztül bemutatva: exoterikus tudás a Biblia, az egyházak szertartásai, ezoterikus a gnózis, melyről még manapság is keveset tudunk. Ezoterikus tudásnak számított még az alkímia, asztrológia, hermetika, stb.

Tehát régen a kettő szigorúan elkülönült, manapság azonban bárki tanulmányozhatja és tanulhatja a régi ezoterikus tanokat. Tehát amit ma ezotéria néven reklámoznak, az már nem az: az a tudás, ami bárki számára elérhető, nem titkos, tehát már nem is „ezoterikus”. Éppen ezért, én is idézőjelesen fogom használni a szót. Jogosan felvetődik a kérdés: van-e egyáltalán igazi rejtett tudás? Szerintem igen, de mivel rejtett, nem tudunk róla.

Mindenesetre nem olyan rossz dolog, hogy manapság bárki megismerheti például az asztrológia működését. Az úgynevezett „ezoterikus” tanok másképp közelítik meg a valóságot, ezáltal más szemléletet és másfajta világlátást tesznek lehetővé. A sokféle szemlélet közül pedig mindenki a saját személyiségéhez közel állót választhatja ki.

Manapság rendkívül népszerűek az „ezoterikus” könyvek (sokszor az eladhatóság miatt is "ezoterikus" lesz), tanítások, ennek pedig az az oka, hogy az ember elveszítette a kapcsolatot saját magával. Ezt a kibillentséget szinte mindannyian érezzük, de már egyéni habitustól függ, hogy egy jó pszichológusnak, esetleg pszichiáternek fizetünk, hogy segítsen nekünk vagy megveszünk egy-két „ezoterikus” könyvet, esetleg részt veszünk néhány tanfolyamon. A legtöbb könyv vagy tanfolyam tényleg azzal a céllal jön létre, hogy segítsen a hozzá fordulóknak, azonban mint az élet számos területén, itt is sok a csaló, aki becsapja a gyógyulni vágyó embereket. Mindenesetre egy dolgot fontos leszögezni: senki sem tudja lelki sérüléseinket meggyógyítani, csakis mi. Az, aki kívülről várja a segítséget, csodát, csalódni fog: komoly belső munka kell ahhoz, hogy meggyógyulhassunk. Ebből a szempontból mindegy, hogy valaki pszichológushoz megy vagy agykontroll tanfolyamra: egy idegen sosem válthatja meg a valóságunkat.

Ezután a hosszú kitérő után térjünk rá a könyvre.

Nyolc nagy részből áll, mindegyik egy-egy gyöngyszemet dolgoz fel. Ezek: értelem, teljesség, manifesztáció, hit, egészség, szeretet, szinergia, megvalósulás. Mindegyik fejezetben sok-sok gyakorlat található, melyekben kérdésekre válaszolhatunk, vizualizációs vagy meditációs technikákat tanulhatunk meg. Ez a legnagyobb erőssége a könyvnek: a gyakorlatok. Igazán hasznosak, a kérdések pedig, amelyekre felelnünk kell, elgondolkodtatóak. Ez nem egy olyan könyv, amelyben kész válaszokat kapunk. Azt magunkban kell megtalálnunk. Éppen ezért inkább önfejlesztő, mintsem „ezoterikus”.

Több könyvet is olvastam már Tepperweintől és mindig felteszem magamnak a kérdést: ez most ezotéria vagy pszichológia? Annyira egyszerű, hétköznapi dolgokról ír, hogyha valaki olvasni kezdi, értetlenül kérdezi magától: én erre miért nem gondoltam? Szerintem manapság sokszor elmosódik a határ „ezotéria” és hétköznapi pszichológia között: legalábbis a könyvek tekintetében.

Őszintén ajánlom minden olyan olvasónak, aki szeretné jobban megismerni önmagát, illetve akit még nem fertőzött meg az „ezotéria” sokszínűsége. Véleményem szerint egy idő után a sok „titkos tudástól” megcsömörlik az ember. Tehát ezzel is, mint oly sok mással, mértéket kell tartani. Ígérem, ez a könyv segít ebben: ha valaki komolyan, őszinte szívvel olvassa, nem két nap alatt fog végezni vele. 

Jó olvasást kívánok!

Szólj hozzá